Voi prezenta in cele ce urmeaza cateva din retetele pentru prepararea lotiunilor si tonicelor utilizate traditional de femeile japoneze precum si modul in care se folosesc. Datorita faptului ca aceste metode de infrumusetare si ingrijire nipone sunt mult mai multe decat imi permite spatiul si de asemeni multe din ingredientele mentionate in aceste retete sunt greu accesibile (de exemplu este o reteta in care se cere utilizarea apei de lufa, sake sau ulei de camelii - poate unele din voi reusesc sa gaseasca aceste ingrediente, eu insa nu le-am gasit in nici un magazin din Iasi) am facut o selectie si voi prezenta retetele cele mai usor de preparat si care au nevoie de ingrediente usor de gasit.
Cand si cum se aplica lotiunile si apele de fata
- Dupa curatarea si stergerea fetei, aplicati apa sau tonicul cu o laveta sau o bucata de bumbac. Lasati sa se usuce.
- Daca folositi o lotiune preparati-o intr-un vas cu apa calduta spre rece. Stropiti fata cu aceasta lotiune, lasand surplusul sa cada in vas. Dupa ce v-ati tamponat fata cu bumbac sau o laveta, lasati sa se usuce.
Retete de lotiuni sau apa de fata
- Prima apa de orez
Hraneste, hidrateaza, vindeca si catifeleaza tenul. Este indicata pentru toate tipurile de ten, este buna mai ales pentru tenul uscat.
Aveti nevoie de faina de orez si apa. Puneti cateva linguri de faina de orez intr-un vas cu apa rece. Amestecati pana se amesteca.
Stropiti de mai multe ori fata proasppat curatata. Puteti sa va clatiti la urma cu apa rece, dar pentru un efect de hidratare mai intens puteti sa lasati apa de orez sa se usuce pe pielea fetei.
- Tonic din suc de castraveti
Curata, racoreste, vindeca, indeparteaza ridurile, hidrateaza, calmeaza tenul. Este indicat pentru toate tipurile de ten. Recomandat pentru tenul gras, cu arsuri, riduri, rani.
Aveti nevoie de 150 de grame de castrevete taiat felii si 480 ml de vodca (20-40% alcool). Puneti castravetele si vodca intr-un borcan inchis ermetic. Il puneti intr-un loc intunecos si rece timp de o luna, timp in care il mai agitati din cand in cand. Dupa o luna trecurati lichidul si il puneti intr-un recipient curat.
Pe fata curata, aplicati tonicul de castravete cu ajutorul unei lavete sau unei bucati de bumbac, tamponand usor tenul. Nu va clatiti.
- Tonic din ceai verde
Stimuleaza, calmeaza iritatiile, alina arsurile de soare, tonifica tenul. Este indicat pentru toate tipurile de ten, indeosebi pentru cel obosit, imbatranit, aspru.
Reteta originala utilizeaza ceai verde pudra care se foloseste in japonia la ceremonia ceaiului. Se gaseste si la noi aceasta insa e foarte scumpa si putem inlocui foarte bine cu ceai verde frunze, are acelasi efect. Atentie, utilizati numai frunze de calitate buna, va puteti da seama de acest lucru dupa gustul infuziei care nu trebuie sa fie amara dupa ce a stat la infuzat 2-3 min intr-o apa de 90 de grade Celsius.
Cine doreste sa foloseasca tonicul dupa reteta originala are nevoie de 2 lingurite de pudra de ceai verde, 120 ml apa de izvor (sau apa plata cu un procentaj cat mai mic de minerale), o ceasca de ceai din ceramica si o maturica de bambus. Se amesteca ceaiul pudra cu apa calda cu ajutorul maturicii pana apare spuma.
Cei (sau cele) care prefera sa utilizeze ceaiul frunze, au nevoie de ceai verde frunze fara alte arome sau adaosuri, apa de izvor sau plata in aceleasi cantitati ca la ceaiul pudra si un ceainic pentru infuzat . Turnati apa calda (atentie! nu fierbinte pentru a nu opari frunzele cel mai bine e sa aiba 90 de grade) peste ceai si lasati la infuzat 2-3 minute.
Cand ceaiul s-a racit pana la temperatura camerei, aplicati-l pe fata cu ajutorul unei lavete sau bucatele de bumbac. Nu va clatiti.
- Apa de pin
Aveti nevoie de o mana plina de ace de pin si 300 ml de apa.
Puneti acele de pin in apa rece si lasati la macerat cateva ore. Puneti totul la fiert, la foc mic timp de 5 minute. Filtrati lichidul. Dupa ce s-a racit o aplicati pe fata cu ajutorul unei lavete sau unei bucati de bumbac. Nu va clatiti.
- Tonic din coji de fructe proaspete
Puteti folosi cojile de la orice fruct proaspat. Frecati usor fata curata cu artea dinspre fruct a cojii apoi va tamponati usor cu tifon uscat sau bumbac. Nu va clatiti.
Pentru ten uscat puteti folosi coji de piersici sau caise, la ten normal - struguri, la ten gras e indicat coji de lamaie sau grapefruit, pentru cel sensibil cojile de pere si pentru tenul iritat cojile de mere.
_____________________________________________________
Sursa imagine gheisa aici