Retete japoneze de ingrijire faciala - lotiuni si tonice

Posted miercuri, 22 decembrie 2010 by Unknown
  

Voi prezenta in cele ce urmeaza cateva din retetele pentru prepararea lotiunilor si tonicelor utilizate traditional de femeile japoneze precum si modul in care se folosesc. Datorita faptului ca aceste metode de infrumusetare si ingrijire nipone sunt mult mai multe decat imi permite spatiul si de asemeni multe din ingredientele mentionate in aceste retete sunt greu accesibile (de exemplu este o reteta in care se cere utilizarea apei de lufa, sake sau ulei de camelii - poate unele din voi reusesc sa gaseasca aceste ingrediente, eu insa nu le-am gasit in nici un magazin din Iasi) am facut o selectie si voi prezenta retetele cele mai usor de preparat si care au nevoie de ingrediente usor de gasit. 


Cand si cum se aplica lotiunile si apele de fata

  • Dupa curatarea  si stergerea fetei, aplicati apa sau tonicul cu o laveta sau o bucata de bumbac. Lasati sa se usuce.
  • Daca folositi o lotiune preparati-o intr-un vas cu apa calduta spre rece. Stropiti fata cu aceasta lotiune, lasand surplusul sa cada in vas. Dupa ce v-ati tamponat fata cu bumbac sau o laveta, lasati sa se usuce.


Retete de lotiuni sau apa de fata 


  • Prima apa de orez
 Hraneste, hidrateaza, vindeca si catifeleaza tenul. Este indicata pentru toate tipurile de ten, este buna mai ales pentru tenul uscat. 
Aveti nevoie de faina de orez si apa. Puneti cateva linguri de faina de orez intr-un vas cu apa rece. Amestecati pana se amesteca. 
Stropiti de mai multe ori fata proasppat curatata. Puteti sa va clatiti la urma cu apa rece, dar pentru un efect de hidratare mai intens puteti sa lasati apa de orez sa se usuce pe pielea fetei. 
  
  • Tonic din suc de castraveti
 Curata, racoreste, vindeca, indeparteaza ridurile, hidrateaza, calmeaza tenul. Este indicat pentru toate tipurile de ten. Recomandat pentru tenul gras, cu arsuri, riduri, rani. 
Aveti nevoie de 150 de grame de castrevete taiat felii si 480 ml de vodca (20-40% alcool). Puneti castravetele si vodca intr-un borcan inchis ermetic. Il puneti intr-un loc intunecos si rece timp de o luna, timp in care il mai agitati din cand in cand. Dupa o luna trecurati lichidul si il puneti intr-un recipient curat. 
Pe fata curata, aplicati tonicul de castravete cu ajutorul unei lavete sau unei bucati de bumbac, tamponand usor tenul. Nu va clatiti.  

  • Tonic din ceai verde
 Stimuleaza, calmeaza iritatiile, alina arsurile de soare, tonifica tenul. Este indicat pentru toate tipurile de ten, indeosebi pentru cel obosit, imbatranit, aspru.
Reteta originala utilizeaza ceai verde pudra care se foloseste in japonia la ceremonia ceaiului. Se gaseste si la noi aceasta insa e foarte scumpa si putem inlocui foarte bine cu ceai verde frunze, are acelasi efect. Atentie, utilizati numai frunze de calitate buna, va puteti da seama de acest lucru dupa gustul infuziei care nu trebuie sa fie amara dupa ce a stat la infuzat 2-3 min intr-o apa de 90 de grade Celsius.
Cine doreste sa foloseasca tonicul dupa reteta originala are nevoie de 2 lingurite de pudra de ceai verde, 120 ml apa de izvor (sau apa plata cu un procentaj cat mai mic de minerale), o ceasca de ceai din ceramica si o maturica de bambus. Se amesteca ceaiul pudra cu apa calda cu ajutorul maturicii pana apare spuma. 
Cei (sau cele) care prefera sa utilizeze ceaiul frunze, au nevoie de ceai verde frunze fara alte arome sau adaosuri, apa de izvor sau plata in aceleasi cantitati ca la ceaiul pudra si un ceainic pentru infuzat . Turnati apa calda (atentie! nu fierbinte pentru a nu opari frunzele cel mai bine e sa aiba 90 de grade) peste ceai si lasati la infuzat 2-3 minute.
Cand ceaiul s-a racit pana la temperatura camerei, aplicati-l pe fata cu ajutorul unei lavete sau bucatele de bumbac. Nu va clatiti.  

  • Apa de pin
 Stimuleaza, calmeaza, purifica, protejeaza tenul. Este recomandat pentru toate tipurile de ten.
Aveti nevoie de o mana plina de ace de pin si 300 ml de apa.
Puneti acele de pin in apa rece si lasati la macerat cateva ore. Puneti totul la fiert, la foc mic timp de 5 minute. Filtrati lichidul. Dupa ce s-a racit o aplicati pe fata cu ajutorul unei lavete sau unei bucati de bumbac. Nu va clatiti. 

  • Tonic din coji de fructe proaspete
 Tonifica, hraneste, improspateaza tenul. Este indicat pentru toate tipurile de ten.
Puteti folosi cojile de la orice fruct proaspat. Frecati usor fata curata cu artea dinspre fruct a cojii apoi va tamponati usor cu tifon uscat sau bumbac. Nu va clatiti.
 Pentru ten uscat puteti folosi coji de piersici sau caise, la ten normal - struguri, la ten gras e indicat coji de lamaie sau grapefruit, pentru cel sensibil cojile de pere si pentru tenul iritat cojile de mere.



_____________________________________________________

Sursa imagine gheisa aici 

Frumusete in stil japonez - spalarea fetei II

Posted by Unknown


Voi continua articolul inceput (stiu, am intarziat, ce sa fac, calculatorul a intrat in greva si a hotarat ca pentru o saptamana sa inceteze lucrul, din fericire l-am convins sa isi reintre in normal) despre ingrijirea in stil traditional japonez. Daca data trecuta am trecut in revista accesoriile de care ne putem folosi pentru a ne curata tenul, azi voi discuta despre ingredienele utilizate si etapele spalarii.

  
Ingrediente pentru spalarea fetei


 
    Produsele traditionale japoneze de spalare nu au numai functie de curatare ci si de hranire, vindecare si inseninare a expresiei fetei, pot fi de asemenea folosite pentru masajul facial si impachetari.


Cateva ingrediente de curatare sunt: 
  
  • tarate de orez (nu am gasit nicaieri dar se poate folosi la fel de bine taratea de grau, sau faina de orez, sau amestecate cele doua), 
  • pudra de fasole azuki, 
  • pudra de arpacas,  
  • miere de albine,
  • zahar brun, 
  • alge comestibile, 
  • ulei natural vegetal 
                *(dat fiind faptul ca e destul de mult de spus despre fiecare voi reveni cu un articol separat pe aceasta tema.)
  

    Pudrele de fasole, arpacas, taratea si algele inmuiate si taiate le puneti in saculetul de spalat si il utilizati asa cum am mentionat in primul articol despre spalarea fetei in stil japonez, iar mierea de albine si zaharul topit in apa (apa cu zaharul se lasa la fiert pana se obtine o solutie ingrosata apoi se raceste) puteti sa le puneti in palma si sa le utilizati ca pe un gel de spalat normal sau le puteti picura pe saculetul cu pudra de spalat si apoi va spalati pe fata.




Etapele spalarii fetei dupa metoda japoneza

  • Aplicati o lotiune pentru a indeparta machiajul si murdaria. Masati usor. Stergeti lotiunea de pe fata cu o bucata de bumbac.
  • Spalati fata cu un accesoriu de curatat inmuiat in apa. Apa trebuie sa fie la temperatura corpului.
  • Va clatiti cu apa curata, apoi aruncati cativa pumni de apa rece pe fata, pe care o loviti energic cu palmele fara sa va doara (usor dar energic). Scopul este de a pune sangele in miscare si de a face pielea mai rezistenta, nu de a ne rani.
  • Va stergeti fata cu blandete folosind un prosop fin si curat. 

____________________________________________________

Sursa imagine gheisa aici

Frumusete in stil japonez - spalarea fetei I

Posted sâmbătă, 11 decembrie 2010 by Unknown
Vorbeam intr-una din postarile mele anterioare despre metoda japoneza de imbaiere, ei bine pentru japonezi ingrijirea si ingiena personala nu inseamna numai a face baie, ci au mai multe metode de curatare a diferitelor parti ale corpului si de ingrijire a acestora.
E bine cunoscut faptul ca japonezii apreciaza frumusetea si eleganta in asemenea masura ca le-au ridicat la rang de religie. De aici preocuparea femeilor (si nu numai) de pe taramul soarelui rasare fata si de cel mai mic detaliu atunci cand e vorba de ingrijire.
Pe langa igiena personala, cele mai marunte aspecte ale infatisarii se bucura de toata atentia si desigur  nu este uitat sufletul, considerat a fi reflectat pe chipul nostru. Fata este in acceasi masura frumoasa pe cat iti sunt gandurile. De aceea pentru a fi cu adevarat frumoasa nu trebuie numai sa te speli si sa te dai cu creme si masti ci trebuie sa iti purifici si mentalul.

Am sa prezint in cele ce urmeaza cateva secrete ale femeilor japoneze in ale ingrijirii si frumusetii.*


Spalarea fetei

Pentru a ne spala fata nu trebuie sa ne rezumam numai la apa, sapun si mainile noastre, putem (chiar e indicat) sa avem un accesoriu cu care sa indepartam murdaria si celulele moarte.
Ne putem folosi de:

Saculet pentru spalat

Puteti confectiona un saculet cu siret din bumbac sau matase pe care sa il umpleti cu tarate de grau.
Saculetul pentru spalat creeaza un echilibru pentru moliciunea pielii si este adecvat pentru cele mai multe tipuri de ten.
Cu ajutorul acestor saculete puteti obtine o indepartare delicata a impuritatilor de suprafata tenului, in timp ce taratea o hraneste, cizeleaza si purifica.
Continutul unui saculet poate fi folosit la mai multe spalari consecutive, trebuind ca dupa fiecare spalare sa il lasati la uscat. Apoi saculetul se goleste, se spala, se usuca, se umple din nou si il puteti refolosi. 
In locul saculetelor puteti utiliza o bucata de tifon, bumbac sau matase in centrul careia puneti taratea, apoi legati capetele cu un siret.


Lufa 


Aceasta metoda stimuleaza pielea mai intens si realizeaza o curatire eficienta prin frecarea blanda a fetei, cu miscari de rotatie.
Lufa descuameaza pielea in mod eficient, dar pot fi prea stimulative pentru tenul gras sau sensibil si trebuie evitate de cei cu pielea arsa de soare, ranita, iritata.








Burete


Trebuie sa fie mic si lipsit de asprime. Se utilizeaza cu delicatete cu miscari circulare.













Nota: e recomandat ca accesoriile folosite pentru curatirea fetei sa fie folosite doar in acest scop. Dupa curatare se va aplica o lotiune pentru hidratare specifica tipului de ten a fiecareia.

Vor urma: retete japoneze de ingrijire a fetei, ingrijirea corpului, frumusetea parului, frumusetea sufletului.




____________________________________________
sursa imaginii gheisa aici
sursa imagine lufa aici
sursa imagine burete aici
*unele din retetele si metodele prezentate sunt inspirate din Michelle Dominique Leigh, Pacea sufletului. Frumusetea trupului. Secrete japoneze ale sanatatii si frumusetii, Editura Nirvana, Bucuresti, 1997

Pate vegetal de soia

Posted miercuri, 8 decembrie 2010 by Unknown
De cand ma stiu mi-a placut pateul, dimineata, la micul dejun sau ca gustare intre mese. Cand am devenit vegetariana m-am orientat spre pateurile vegetale din comert. Nu sunt chiar extraordinar de gustoase, dar unele sunt acceptabile. De la o bucata de vreme insa, m-am hotarat sa nu mai consum chimicale, pe cat e posibil in societatea noastra, asa ca m-am informat si am gasit cum sa imi fac propriul pate vegetal care e muuuult mai gustos decat cel din comert. Sunt mai multe variante, toate usoare, gustoase si hranitoare. Deocamdata voi posta reteta pentru pate de soia.

Ingrediente pate de soia:
Soia boabe - 1 cana
Apa
Sos de soia - 2 linguri sau dupa gust (se poate inlocui cu sare)
Ceapa verde (se poate inlocui cu ceapa uscata, ardei, ciuperci, masline)
_____________________________________________
Se pune soia la inmuitat 12-24 de ore, apoi se fierbe cca 3 ore pana e fiarta avand grija sa se schimbe apa din cand in cand  (Atentie! Soia trebuie sa fie foarte bine fiarta si sa nu se treaca peste etapa inmuierii, altfel putem avea probleme cu burta). Dupa ce a fiert se lasa cateva minute la racit, apoi o dam prin blender pana devine o pasta. Adaugam ceapa bine maruntita, sosul de soia si apa daca mai este necesar. Se serveste pe paine.

Pofta buna!

P.S.: Daca aveti pofta de pate vegetal si nu aveti la indemana soia boabe, puteti folosi fasole, mazare, linte. Din oricare din acestea iese un pate delicios, puteti jongla cu oricare din ingrediente si puteti adapta reteta dupa gustul vostru.
Sa pastram Romania curata!