Sapun pe sforicica cu sfecla, si cu scortisoara si cafea

Posted marți, 2 noiembrie 2010 by Unknown


Azi am facut 2 tipuri de sapunuri. La unul din ele am experimentat sa vad daca reusesc sa il colorez rosu fara a adauga coloranti chimici, doar cu sfecla rosie.
Exact! Sfecla rosie este extrem de coloranta, nu stiu daca ati observat, dar de cate ori vrem sa facem o salata sau un suc de sfecla ne murdarim pe noi si ustensilele de bucatarie de un rosu aprins foarte frumos (parca ar fi sange). De altfel sfecla rosie este foarte benefica pentru organism si inclusiv pentru piele. Este plina de minerale si vitamine precum: A, C, B6, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, tiamina, potasiu, acid folic, mangan.
Astfel m-am gandit sa incerc sa pun suc de sfecla sa vad ce iese.
Din nefericire sapunul nu a iesit rosu asa cum as fi dorit, insa a capatat o culoare crem foarte eleganta care se potriveste de minune cu mirosul de portocala pe care l-am adaugat.
Cel de-al 2-lea sapun l-am facut cu cafea si scortisoara (chiar daca sunt alergica la scortisoara- ii place foarte mult prietenului meu). Scortisoara poate inlocui cu succes uleiul esential pe care il adaugam pentru parfumare, sapunul in care adaugam pudra de scortisoara capata un miros placut si discret.
Ambele sapunuri le-am facut cu sforicica pentru a fi mult mai usor la manuirea acestuia si pentru a nu mai aluneca din mana.
Iata cum am facut cele 2 tipuri sapunuri:
  1.  Sapunul cu sfecla rosie

 Ingrediente:
  • ulei de palmier                 - 160 de gr
  • ulei de ricin                      - 20 de gr
  • ulei de floarea soarelui     - 20 de gr
  • suc de sfecla rosie           - 76 de gr
  • soda                               - 26 de gr
  • ulei esential de portocala - 10 ml
Am dizolvat soda in sucul de sfecla. Separat am incalzit uleiurile pe baie de abur pana a ajuns la aceeasi temperatura cu lesia. Am adaugat lesia peste uleiuri si am amestecat bine cu blenderul pana cand compozitia a capatat consistenta unei budinci.
Am adaugat apoi uleiul esential si am omogenizat bine.
Am turnat sapunul in forme unse cu putin ulei (pentru a-mi fi usor sa le scot) si le-am pus la caldura pana maine cand le voi scoate din forme si le voi lasa la saponificat cca o luna.



       2. Sapunul cu cafea si scortisoara


Ingrediente:
  • ulei de palmier                 - 160 de gr
  • ulei de ricin                      - 20 de gr
  • ulei de floarea soarelui     - 20 de gr
  • ceai de salvie                   - 76 de gr
  • soda                               - 26 de gr
  • scortisoara pudra            - 2 lingurite
  • cafea macinata                - cca 5 lingurite (mai mult din ochi)
 Am facut la fel ca mai sus, numai ca am dizolvat soda in ceai de salvie si la urma am adaugat in loc de ulei esential, cafeaua si scortisoara pudra.



Update!!
Dupa cum se poate vedea si in poze, sapunul cu sfecla rosie nu a iesit ros sau macar roz dupa cum doream ci alb. Oricum sunt foarte multumita de el, face o spuma fina, cremoasa, miroase delicios a portocala si il folosesc indeosebi pentru a ma spala pe cap.
Sapunul cu scortisoara si cafea e exact asa cum ma asteptam: miroase a cafea si scortisoara si mai ca nu il confund cu o bucata de ciocolata. Spala extrem de bine, este exfoliant si e foarte bun anticelulitic.
Faptul ca sapunurile au sforicica le fac extrem de practice pentru ca nu le mai pierd in cada, plus ca pentru a fi sigura ca nu se topesc in sapuniera le agat de un cui pe care l-am pus special langa lavoar.


7 comentarii:

  1. KaBea

    Buna, Luminita!Daca imi dai voie un mic sfat,data viitoare sa postezi o data cu pozele,are alt impact(sper ca nu te superi).Am sa sparg gheata.Pupam.

  1. Unknown

    Gata, am pus si pozele. Sa imi scuzati "geniul" intr-ale fotografiei, nu e punctul meu forte. Dar, sper eu, pozele astea sunt de ajuns pentru a va forma o imagine.

  1. Luthelo

    imi plac mult mult!

    ai dizolvat in suc soda sau ai adaugat la sfarsit sfecla?

  1. Unknown

    Am dizolvat soda in sucul de sfacla. Poate daca adaugam la urma se mentinea culoarea. Am sa incerc asa poate pana la urma reusesc sa fac un sapun ros sau roz :)

  1. rebeca

    Sunt f faine sapunurile, felicitari!
    Vroiam doar sa spun ca sfecla, din pacate, nu da culoarea rosu la sapun, nici roz nici nimic in zona asta.. in general iese maro sau cafea cu lapte.

  1. Unknown

    Rebeca, merci de pont. E bine de stiut pe viitor.

  1. VaninaBIOBoutique

    Daca îmi permiți un comentariu, nu mai adauga Scorțișoara in sapun, poate pt un decor finuț...o linie eventual, nu ii da săpunului nicio valoare, in plus cele 2 lingurițe adăugate la cantitatea aceea mică de uleiuri nu fac altceva decât sa irite pielea...si cafeaua e multă...mare atenție cu adausurile folosite ca scrub...

Trimiteți un comentariu

Sa pastram Romania curata!