Azi am facut 2 tipuri de sapunuri. La unul din ele am experimentat sa vad daca reusesc sa il colorez rosu fara a adauga coloranti chimici, doar cu sfecla rosie.
Exact! Sfecla rosie este extrem de coloranta, nu stiu daca ati observat, dar de cate ori vrem sa facem o salata sau un suc de sfecla ne murdarim pe noi si ustensilele de bucatarie de un rosu aprins foarte frumos (parca ar fi sange). De altfel sfecla rosie este foarte benefica pentru organism si inclusiv pentru piele. Este plina de minerale si vitamine precum: A, C, B6, calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, tiamina, potasiu, acid folic, mangan.
Astfel m-am gandit sa incerc sa pun suc de sfecla sa vad ce iese.
Din nefericire sapunul nu a iesit rosu asa cum as fi dorit, insa a capatat o culoare crem foarte eleganta care se potriveste de minune cu mirosul de portocala pe care l-am adaugat.
Cel de-al 2-lea sapun l-am facut cu cafea si scortisoara (chiar daca sunt alergica la scortisoara- ii place foarte mult prietenului meu). Scortisoara poate inlocui cu succes uleiul esential pe care il adaugam pentru parfumare, sapunul in care adaugam pudra de scortisoara capata un miros placut si discret.
Ambele sapunuri le-am facut cu sforicica pentru a fi mult mai usor la manuirea acestuia si pentru a nu mai aluneca din mana.
Iata cum am facut cele 2 tipuri sapunuri:
- Sapunul cu sfecla rosie
Ingrediente:
- ulei de palmier - 160 de gr
- ulei de ricin - 20 de gr
- ulei de floarea soarelui - 20 de gr
- suc de sfecla rosie - 76 de gr
- soda - 26 de gr
- ulei esential de portocala - 10 ml
Am dizolvat soda in sucul de sfecla. Separat am incalzit uleiurile pe baie de abur pana a ajuns la aceeasi temperatura cu lesia. Am adaugat lesia peste uleiuri si am amestecat bine cu blenderul pana cand compozitia a capatat consistenta unei budinci.
Am adaugat apoi uleiul esential si am omogenizat bine.
Am turnat sapunul in forme unse cu putin ulei (pentru a-mi fi usor sa le scot) si le-am pus la caldura pana maine cand le voi scoate din forme si le voi lasa la saponificat cca o luna.
2. Sapunul cu cafea si scortisoara
Ingrediente:
- ulei de palmier - 160 de gr
- ulei de ricin - 20 de gr
- ulei de floarea soarelui - 20 de gr
- ceai de salvie - 76 de gr
- soda - 26 de gr
- scortisoara pudra - 2 lingurite
- cafea macinata - cca 5 lingurite (mai mult din ochi)
Am facut la fel ca mai sus, numai ca am dizolvat soda in ceai de salvie si la urma am adaugat in loc de ulei esential, cafeaua si scortisoara pudra.
Update!!
Dupa cum se poate vedea si in poze, sapunul cu sfecla rosie nu a iesit ros sau macar roz dupa cum doream ci alb. Oricum sunt foarte multumita de el, face o spuma fina, cremoasa, miroase delicios a portocala si il folosesc indeosebi pentru a ma spala pe cap.
Sapunul cu scortisoara si cafea e exact asa cum ma asteptam: miroase a cafea si scortisoara si mai ca nu il confund cu o bucata de ciocolata. Spala extrem de bine, este exfoliant si e foarte bun anticelulitic.
Faptul ca sapunurile au sforicica le fac extrem de practice pentru ca nu le mai pierd in cada, plus ca pentru a fi sigura ca nu se topesc in sapuniera le agat de un cui pe care l-am pus special langa lavoar.
3 noiembrie 2010 la 14:03
Buna, Luminita!Daca imi dai voie un mic sfat,data viitoare sa postezi o data cu pozele,are alt impact(sper ca nu te superi).Am sa sparg gheata.Pupam.